Naar overzicht

Ton van Gilst

De in Zuid-Afrika geboren Van Gilst is een getogen Alphenaar. Hij volgde opleiding in de techniek en maakte al vroeg de overstap naar het ontwerpen van ijzeren meubels en kunstobjecten.

Ton maakt zowel figuratief als abstract werk. Thema’s in zijn werk zijn: de essentie van het leven, het universum en de mensen in interactie met hun omgeving. Soms benadert hij de onderwerpen serieus, maar veelal is er enige humor te bespeuren.

Zijn werk is veelal van ijzer in combinatie met materialen als beton/cement, hout en brons. Het betreft krachtige werken met een symbolische betekenis. Bij menig kunstwerk jongleert hij met het ijzer. Hij “schildert” zijn werk met diverse materialen. Door het forse formaat en het gebruik van ruwe materialen hebben de objecten grote zeggingskracht.

Daarnaast ontwerpt Ton al 30 jaar meubels van ijzer en maakt hij werk in opdracht. In de afgelopen jaren heeft hij veel tafels, kasten, stoelen en lampen ontworpen. De bekende werktafel van Cees Dam, architect van o.a. de Stopera, mocht Ton als enige in productie nemen. De tafel is tot op heden te koop in gerenommeerde design-interieurzaken.

Copyright 2023 © KHABBAZ