Reis mee met Mobiel Reisbureau Rijnhaven o.l.v. ontwerperscollectief de Reuringdienst

Eind augustus en in september was het kunstenaarscollectief De Reuringdienst regelmatig te vinden in de Rijnhaven met het Mobiele Reisbureau Rijnhaven.
Samen met bewoners en ondernemers gaan de kunstenaars op een creatieve manier op zoek naar de wonderen van de wijk Rijnhaven.
In Mobiel Reisbureau Rijnhaven kun je als reisleider of toerist aansluiten: om op ontdekkingstocht te gaan in de nieuwe wijk.

Waarom: Het Rijnhavengebied is volop in ontwikkeling, de eerste pioniers / bewoners zijn geland in een wijk welke voorheen door bedrijven werd ingenomen. De komende jaren wordt Rijnhaven een wijk waarin wonen, werken en recreëren samen gaan. .

Donderdag 25 augustus is Mobiel Reisbureau Rijnhaven geopend door wethouder Anouk Noordermeer. Zij ging als 'reisleider' het gesprek aan met bewoners en ondernemers in de wijk.
Sluit jij ook aan?


Kunstproject Thuis in Rijnhaven

Bewoners en ondernemers met elkaar verbinden
De eerste bewoners zijn gearriveerd in de woningen die op de plek staan waar eerder bedrijven stonden. Het haventerrein is in gebruik. En op het oude fabrieksterrein De Werf krijgen creatieve en innovatieve ondernemers de ruimte om hun design en producten te maken. In zo’n nieuwe, veranderende wijk moeten bewoners en ondernemers vaak aan elkaar wennen. Om dit laatste te stimuleren, hebben cultuurplatform KHABBAZ en gemeente Alphen aan den Rijn een kunstopdracht uitgezet. De oproep voor de kunstopdracht is in de gemeente en ook landelijk uitgezet. Door een commissie bestaande uit ondernemers en bewoner van Rijnhaven en enkele experts is de keuze gemaakt voor het enthousiaste kunstenaarscollectief De Reuringdienst.

Wat gaat De Reuringdienst doen?
De Reuringdienst is een ontwerperscollectief van kunstenaars met een passie voor het werken in de openbare ruimte. Maar wel met een andere werkwijze. Als zij aan de slag gaan, verdiepen zij zich eerst in de wijk. Daarna ontwikkelen ze een object waarmee ze met passanten, bewoners en ondernemers in gesprek kunnen. Het collectief gaat deze zomer in de wijk rondreizen. Hoe en met welk object ze dat doen, is nog een verrassing! 

De kunstenaars zijn gevraagd de verhalen die ze ophalen te vertalen naar een blijvend kunstwerk. Dat kunstwerk hoeft niet perse een object te zijn, maar kan van alles zijn. Afhankelijk van de verhalen die zijn opgehaald. Het belangrijkste is dat het kunstwerk ervoor zorgt dat de bewoners en ondernemers zich verbonden voelen én het moet het eigen verhaal van deze nieuwe buurt weergeven. Binnenkort verschijnen er aankondigingen in de wijk, zodat bewoners en ondernemers weten waar ze het kunstenaarscollectief kunnen vinden.

Zoals de naam van het collectief doet vermoeden, houden ze ervan de wijk en de gemoederen in beweging te brengen. Hun werkwijze is open : ”Wij weten bijna nooit waar de start van een proces ons uiteindelijk zal brengen”. 

Meer informatie: cultuurmakelaar@khabbaz.nl, 06 50190811

 

 

 

 

 

 Eerste reisgezelschap bij Brouwhuis op de Werf, startbijeenkomst juni '22

Copyright 2022 © KHABBAZ