Gedicht op Alphense Brug 

Dichters gezocht voor bruggedicht op Alphense Brug: Wachten in Alphen is nooit meer hetzelfde!

Van 9 mei tot en met zondag 5 juni kan iedereen die iets met Alphen aan den Rijn heeft, amateur- of professioneel dichter, een gedicht insturen. Misschien komt jouw gedicht dan op de onderzijde van de Alphense brug.

Schrijf jij een (brug)gedicht?
Ben jij of ken jij een dichter of iemand met gevoel voor poëzie ? Doe dan mee en schrijf een gedicht voor onder de Alphense brug of geef deze oproep door. Iedereen met gevoel voor taal en een relatie met Alphen aan den Rijn en omgeving wordt opgeroepen om in de pen te klimmen. We zoeken naar een eigentijds gedicht dat ruimte laat tot wegdromen, nadenken, verwondering; een gedicht waarin je kunt dwalen. Er is een beloning voor de dichter als het gedicht wordt aangebracht aan de brug.

Bewonersinitiatief
Het initiatief voor een bruggedicht aan de Alphense brug komt van de Alphense inwoner Silvana Spee. Zij benaderde in 2021 stichting de Zoek naar Schittering en de gemeente Alphen aan den Rijn, die enthousiast op haar idee reageerden. KHABBAZ organiseert het bruggedicht en deze oproep.

Briefing: thema en regels
Er is een themabeschrijving die ter inspiratie kan dienen bij het schrijven: we vragen je om op poëtische wijze een brug te slaan tussen het Alphen aan den Rijn of de Oude Rijn van nu en van weleer.
Er zijn regels waar je gedicht en e-mail aan moeten voldoen, zoals dat het een zelfgeschreven, Nederlandstalig gedicht is. En dat je alvast rekening houdt met locatie en ontwerp, de lengte van het gedicht beperkt tot maximaal 15 tekstregels (mèt witregels is het 20 regels).
Let op! Lees de regels waar je gedicht en e- mail aan moeten voldoen en de themabeschrijving goed door, voordat je instuurt.

Lees alle regels in deze briefing (klik hier).

Selectiecommissie
Een selectiecommissie buigt zich over de gedichten en kijkt onder andere naar taalgebruik, onderwerpkeuze, poëtische kwaliteit, toegankelijkheid en of de criteria zijn gevolgd. In de commissie zitten o.a. Stadsdichter Alpen aan den Rijn Lars Ferwerda namens Alphen Taal, de initiatiefnemer en bewoner Silvana Spee, bewoner en dichter Albert Dorrestein, dichter Myrte Leffring en Provinciedichter Zuid Holland Yvette Neuschwanger.
Lees in de briefing de volledige commissiesamenstelling en wat ze doen.

Deadline inzending: zondag 5 juni 2022 tot 17 uur.
Mail jouw gedicht naar: bruggedicht@khabbaz.nl.
Zet in je e-mail wat je relatie is met Alphen aan den Rijn. Het kan ook op papier ingeleverd: tot uiterlijk vrijdag 3 juni 16 uur (in gesloten envelop) bij Bibliotheek Rijn en Venen, Alphen Centrum (Aarkade 10) in de speciale postbus. Download de briefing hier in PDF. 

Lancering inzendperiode: 14 mei om 15.30 uur in Bibliotheek Rijn en Venen (centrum, Aarkade). Stadsdichter Lars Ferwerda en Provinciedichter Yvette Neuschwanger trappen poëtisch af. Iedereen is welkom!

Bekendmaking eind augustus tijdens opening Cultureel seizoen: het uitverkoren gedicht wordt bekendgemaakt.

Alphense open brugDe onderkant van de open Alphense brug

De realisatie van het bruggedicht wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Alphen aan den Rijn en KHABBAZ, in samenwerking met Stichting de Zoek naar Schittering, programma Stadshart, Bibliotheek Rijn en Venen, Alphen Taal, Het Blauwe Waas.

Copyright 2022 © KHABBAZ